onsdag 31 december 2008

Medelhavsmat

För ett par år sedan fick jag den här kokboken av min mamma. Det finns så många goda saker i den, bland annat en potatis- och fetaostkaka som jag brukar göra lite nu och då. I går hittade jag en squash- och mozarellagratäng med Italiensk touch som jag inte provat. Den var toppengod!

Jag har förenklat den och gjorde ungefär så här:
-Skala 1-2 squash, skiva, salta och kör i ugn på plåt, 200 grader i 20 minuter.
-Skiva 2 pkt. mozarella ost
-Koka ihop en sås av 2 hackade vitlöksklyftor, en skvätt olivolja, oregano,rosmarin, salt, peppar, socker och en burk krossade tomater.
-Häll nästan all sås i en gratängform
-Varva stekta squashskivor och mozarellaskivor på såsen
-Toppa med en halv burk pesto och klicka sen ut resterande tomatsås på.
-Pricken över i:et är 1 dl riven parmesan på. Sen in i ugnen typ 20 minuter.
Till åt vi min farmors oliv-och valnötsbröd som vi grillat i ugnen med lite olivolja på.

tisdag 30 december 2008

Nyårsfint i köket

Nu är köket pimpat inför nyårsafton. Det är detaljerna som gör helheten. Ny fin duk och pappershållare från Åhlens och glittrande silverbricka och bubbliga mojitoglas från Indiska.
Vi ska äta nyårssupe på restaurang i år med goda goda vänner, men välkomnar 2009 vid 12-slaget gör vi hemma med mojitos, bubbligt rosa och räk-och romkrustader!







söndag 28 december 2008

Viva Risotto!


Idag hade vi middagsgäster och i köket bjöds det på Risotto. Det tillagas av Arborioris, jag körde på ett från Saltå Kvarn. Trixet med Risotto är att den ska kokas länge och vätska ska tillsättas vartefter för att få den krämiga konsistensen. Låter kanske krångligt, men det är superenkelt. Kom bara ihåg att röra i grytan ofta.

-Koka 8 dl vatten och tillsätt 2 tärningar hönsbuljong, ställ åt sidan.
-Hacka 2 charlottenlökar och fräs dem i en stor klick smör (i en annan gryta)
-Häll i 4 dl arborioris och fräs lätt tills riset är genomskinligt
-Slå sedan på 3 dl vitt vin och koka på svag värme tills vinet absorberats
-Späd sedan med lite buljong i taget, riset ska kokas i ca 20-25 minuter på svag värme.
-Riv sedan ca 1 dl parmesanost och rör ner i grytan.

Jag kryddade sen med svartpeppar och hackad färsk persilja och det blev gott, jättegott! Till åt vi bitar av marinerade kycklingfileer, grillade i ugn. Faten blev tomma och middagsgästena mätta och nöjda!

Små skålar




Jag älskar skålar och har ganska många. Mest keramikskålar som min mamma drejat. De nyaste tillskotten är två små blåa saker. Det är i dessa som mina kryddblandningar, marinader och vinegretter kommer att blandas framöver!

Klappar till mig

Jag blir allra gladast av julklappar till köket. I år blev det jackpot! Jag måste ha varit väldans snäll, för jag fick en ny stavmixer, en bakduk från Tupperware, en jättefin ställning med kryddburkar i glas (perfekt eftersom jag ofta hittar kryddor på påse), the, lyxig choklad, det här superfina knivblocket från AndersPetter och fem toppenbra knivar från Dorre. Under 2009 ska jag helt klart fortsätta äta min spenat var dag ;-)

fredag 26 december 2008

Julmaten

I år har jag en ny favorit på julbordet. En gratäng av jordärtskocka. Den var så god att oj oj oj!
Det jag saknade på bordet i år, som jag så här i efterhand inser att jag bara måste ha nästa år, är den laxpate som min mamma brukar göra. Idag på annandagen äter vi det som finns kvar av mammas supergoda grönsakspate, lax, romsås och potatis!

Vi komma, vi komma, från pepparkakeland!


Har du provat fil med pepparkakor i? Om inte så gör det. Smakar jättejättegott!

måndag 22 december 2008

Traditioner



Våra lussebullar är sedan länge slut. Det nästbästa är bakeoff, saffranssnäckor med pistage. Inte något jag gillar egentligen, men vissa traditioner, som att alltid baka minst 2 satser lussebullar, får lov att brytas ibland (läs: när förkylningar sätter stopp för att baka ännu en sats)

Det bästa med Julen är förstås all god mat, tycker jag. Men så är jag ju lite av en matnörd. När det gäller julklappar så brukar vi alltid ge bort trisslotter. Det har blivit en tradition, precis som de hemmagjorda lussebullarna. I år bryter vi en tradition till. Istället för att köpa 4 trisslotter till de flesta släktingar har vi skänkt 100 kronor till Röda korset, i deras namn. En ny tradition som kommer att känns bra i hjärtat när vi mumsar på all god Julmat. Det snöar trots allt inte i Afrika i år.


Från oss alla - till er alla...ett julgodistips!

Glögg - Kanel- Marsipan- Vanilj -Saffran- Knäck

http://www.cloettafazer.com/sv/Polly/Sortiment.aspx

Dan före dan före dopparedan















Jag förbereder mina (små ynkliga) bidrag till Julbordet, matjesröran (på bilden ovan provsmakas det) och efterrätten. I år vankas det glass. I stora lass! Grundreceptet är:

3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1 1/2 dl florsocker
1 äggula

Sedan tillsätts 250 g frysta bär och på julafton i år, blir det hjortron. Alla ingredienser körs i matberedare och slås sedan upp i en form för att förpassas till frysen i några timmar!

En annan smarrig efterrätt som har varit uppe som förslag, är att köra vaniljglass (någon lyxig variant med äkta vaniljsmak) tillsammans med grädde och saffran i matberedaren. Juligt :-)

Jag är inte något fan av "den traditionella" julmaten och i år firar vi hemma hos mina föräldrar där annat är prinskorv och köttbullar utgör det centrala *halleluja*

Vi har kvar en hel flaska av Blossaglöggen 08, det doftar kanel i köket, dottern är förväntansfull och landskapet vi firar i ser ut som nedan...det kan alltså inte bli bättre!

GOD JUL!

lördag 20 december 2008

Tjat.


Mitt senaste experiment med de numer ganska söndertjatade kycklingfärsbiffarna är att finhacka selleri och grovriva ett äpple som smaksättning. Sen bara i med lite salt, peppar och lök såklart. En höjdare, helt klart. Vi kan ju tillsammans konstatera att jag inte är någon matfotograf...direkt. Synd, för de ser mycket mycket smarrigare ut i verkligheten!

Söppe!


Idag sörplar vi grönsaks-och linssoppa och smaskar på vitlöksbröd till. Perfekt att kura med när termometern ute visar -15 grader.


I Soppan:

Potatis
Palsternacka
Morötter
Kålrot
Selleri
Gula linser
Grönsaksbuljong
Hönsbuljong
Gul lök
Lagerblad
Klimp
Persillade
Hel rosepeppar
Kvarnad svartpeppar
Flingsalt
Olivolja

onsdag 17 december 2008

Onsdagsmiddag rapid!

Onsdag och bara en vecka kvar till Julafton.
Vi käkar Quesadillas och sallad!



Gör så här:
Lägg en näve strimlade rökta kalkonskivor, några små klyftor tomat, ett par finhackade salladslökar och riven ost mellan två mjuka tortillabröd. Stek i olivolja på båda sidorna.

Hacka upp lite rödkål, ärtskidor, gurka och krispsallad (once you go crisp - you can never go back;-))

Blanda en vinegrette av olivolja, vitvinsvinäger, persillade och sesamfrön och häll över salladen. As easy as that!

tisdag 16 december 2008

Jag & mina biffar!

Det har nog inte undgått någon att jag är
"kycklingfärsbiffsfrälst" (nytt ord som jag kom på alldeles själv, alldeles nu :-)) Jag testar att ha i allt möjligt i biffarna och kommer hela tiden på nya goda sätt att krydda dem.

Jag ser oftast till att det finns i alla fall en kruka med färska örter i köket och i helgen fick oreganon ta plats på köksbänken. Jag kan varmt rekomendera kycklingfärsbiffar med hackade citron- och vitlöksfyllda oliver, färsk oregano och salladslök. Till färsk pasta och en god sås av grädde, hönsbuljong och rödvin :-)

India!


Indisk mat äter jag gärna, men jag är inte någon erfaren kock när det gäller det indiska köket...jag provar mig fram som vanligt! För ett par år sedan sålde Indiska kryddor, "Panch poran" hette en som var så himla god! Nu verkar inte kryddorna finnas i butik längre!?
Ikväll trixade jag till en Indisk linsgryta på följande sätt:

- Hacka en gul lök och 2 vitlöksklyftor
- Fräs mjuka i olja med 2-3 tsk spiskummin och 1 tsk. gurkmeja
- Häll på en burk kokosmjölk light, 3 dl vatten och 1 buljongtärning (grönsaks eller höns)
- Slå i 3 dl gula okokta linser
- Låt koka på svag värme i ca 15 minuter
- Blanda i 2 grovt hackade tomater, en påse färsk spenat och en kruka färsk koriander
- Koka ihop i 2-3 minuter...klart!
- Pricken över i:et är lite ringlad naturell yoghurt över

Detta tillsammans med varma naanbröd med koriander och vitlökssmak fick till och med den "ibland- lite-skeptisk-mot- veggomat-pappan" att mumsa!

måndag 8 december 2008

Recept på mysig måndagsmiddag!




Idag var det meningen att vi skulle laga ris på Iranskt/persiskt vis. För att spara lite tid, eller rättare sagt för att kunna umgås medan "maten fixar sig själv", så ändrades planerna något. Detta blev hur gott som helst. Både pappan och dottern gav ifrån sig mmm-ljud hela middagen igenom...då känner jag mig nöjd. Det är det ska smaka, även på vardagarna :-)
Saffransris med grönsaker, mango & kyckling

1.
Koka ris i riskokare
Släng in ett par kycklingfileer i ugnen med olivolja, sesamfrön och persillade. Ugnen på 225 grader.
Hacka en röd snackpaprika och 1/2 gurka .
Tina ett paket frusen mango i bitar.
Plocka en näve färsk persilja.

2.
Pressa en lime och blanda med några msk olivolja, krydda "såsen" med kvarnad svartpeppar, salt och spiskummin.

3.
Umgås med familjen en stund eller pilla lite navelludd.

4.
När riset är färdigt blanda i saffran efter smak.
Blanda sedan i mangon, gurkan, persiljan och snackpaprikan.
Häll på såsen och veva runt lite med en sked.

5.
Tänd ett ljus på bordet, uppmana barnen att duka och ät!

Foliepaket

Jag gillar att laga mat i foliepaket, det fick jag upp ögonen för när jag för ett par år sedan tittade på Jamie Oliver. Bara fantasin sätter stopp för vad man kan "ångkoka" i folie!
Söndagsmiddagen bestod av ugnsstekt lax med paprikapulver, dill och flingsalt. Till fixade jag det här foliepaketet med tunt skivad potatis, tomater, fefferori och fetaost. Supergott...och kirrat på ett litet kick!

söndag 7 december 2008

Mat i fyra dagar - Iranskt/persiskt ris

Så här i december är jag sugen på saffran, och då inte bara i saffransbröd. Jag vill ha det i maten. För många år sedan fick jag smaka iranskt saffransris första gången och har sedan dess älskat det. Det finns många olika maträtter där saffran passar hur bra som helst tycker jag, min svärmor brukar tex. göra en fisksoppa med saffran som är grym!


Saffransris på iranskt vis lagar man på följande sätt:

Skölj 3-4 dl ris i vatten och lägg det i en stor gryta. Slå på vatten, grytan full. Salta.
Koka i 10 minuter. Spola av riset i ett durkslag.
Smält en klick smör i grytan, häll tillbaka riset.
Lägg sedan en kökshanduk runt locket och skruva ner värmen till typ 2:an. (på en spis 1-6)
Låt stå i 20 minuter.
Tillsätt saffran efter smak. Eller uteslut det, riset blir supergott vilket som!

I botten på grytan blir ett lager av segt krispigt ris med smörsmak, det kallas Tadic (jag reserverar mig för stavningen) Det är supergott och det är alltid gästerna som får äran att äta det.

De närmaste dagarna serveras det är här hemma hos oss:

-Saffransris med kyckling och grönsaker
-Lax i ugn och foliepaket med potatisskivor, fetaost, tomat och fefferoni
-Mexicanaquornfärs och ris
-Färskpasta med sås av rökt lax

Decembermums!


3-åringen har lärt sig att skala clementiner själv och är stolt som få. På köksbänken står en stor smideskorg fullproppad med dessa godingar och vi kappäter!

onsdag 3 december 2008

Ruccolacreme


Jag hittade ett recept på en "kall liten sås" i Laga lätt som vi åt idag till torsk med rivet citronskal, persillade och sesamfrön samt klytpotatis. Jag kunde inte låta bli att ändra lite i receptet och pressade i lite citron också. Den blev smarrig och gick på ett kick att göra, bara att köra i mixer. Ingredienserna är:
- ruccola
- solrosfrön
- vitlök
- kesella
- socker
- salt
- svartpeppar

söndag 30 november 2008

Inspiration

Tidningen "Allt om mat" är en gammal klassiker som jag gillar. Den senaste tiden har jag också fått upp ögonen för den här tidningen
I det här numret hittade jag flera maträtter som jag blev sugen på, så endel av inspirationen till denna veckas matlista kommer från just Laga lätt. Ingen av maträtterna kommer jag att laga enligt recepten...som vanligt. Jag bara tankar inspiration!
Den här veckan käkar vi:
- Chilikryddad korv, gröna linser, krutonger & sallad
- Kycklingwok med ostronsås, cashew, broccoli & äggnudlar
- Torsk med citron och sesamfrön, ruccolacreme & klyftpotatis
- Dolmar & matvetesallad
- Minipizzor
- Kycklingfärslasange med spenat
- Parisare

Advent i köket

Nu är huset och framförallt köket pyntat. I den fina folkloreljustaken är det första ljuset tänt. Min gamla tomte är enligt tradition placerad på tramporgeln bredvid den sprakande braskaminen. Adventsljusstakarna och stjärnan lyser så fina och utanför fönstren växer sig snödrivorna högre och högre. 3-åringen har ägnat eftermiddagen till att träna på luciasångerna och dekorera pepparkakor med luciakronan på huvudet. Det enda som saknas i köket är kanelljus...och Peter Jöbacks julskiva i bakgrunden.










Lyssna här och njut!

lördag 22 november 2008

fredag 21 november 2008

Favorit i repris


Den här har jag hyllat förut. Nu gör jag det igen. Tomatsås, Zetas pasta, riven parmesan och färsk rosmarin svullas järnet i det lilla vita huset denna fredagskväll. Snart är det dags för Hongs guldbrie , rödvin och Idol.

Flexibilitet

Vi skulle ju äta grillade kikärtor, pita med dukkah och fetaostyoghurt. Så fick jag syn på färsk kycklingfärs på butikshyllan och det började rycka okontrollerat i fingrarna. Jag kan bara inte låta bli...man kan nog säga att jag är inne i en "saftiga-kycklingbiffar-period". Det gäller att passa på medan det finns i butik här mitt ute i lappmarken, vara lite flexibel med matlistan liksom ;-) Mums så gott det blev, pitabröden delades och fylldes med några små biffar, spetskålsallad och fetaostyoghurt.


Biffarna kryddades den här gången med spiskummin, lök, vitlök, svartpeppar, paprikapulver och chilikrydda.

söndag 16 november 2008

Matplanering

Idag har jag stekt biffar av kycklingsfärs till lunch. De kryddades med rödlök, svartpeppar och persillade. Till serverades färsk pasta och en spetskålssallad med olivolja, vinäger och persillade. Hur gott som helst! Nu ikväll ska vi slänga in två hyfsat stora och fina fjällöringar i ugnen, som min pappa fick med sig hem från sin senaste fisketur. Till blir det klyftpotatis och en vitvinsås. (3-åringens favoritmat för övrigt)

Varje helg brukar vi försöka planera vad vi ska äta under kommande vecka och handla hem det som behövs. Det är skönt, för att stå hungrig i affären klockan 17 varje dag med en ännu hungrigare unge är liksom ingen hit. Ibland blir det bara en "grovplanering" vi gör, men oftast så är veckans maträtter helt bestämda på söndagen, sen äter vi det vi är sugna på för dagen från vår lista. Eventuellt att vi ibland behöver komplettera med någon färsk vara under veckan. Den närmaste tiden ser listan ut som följer:

  • Ris & Kyckling Paneng curry med nötter, limeblad och rödlök
  • Pasta & kycklingkasslersås med tomat, majs, oliver och morötter
  • Rösti & knaperstekt kalkon med lingonsylt
  • Plättar med svampstuvning
  • Grillade kikärtor, pitabröd med Dukkah, kålsallad och fetaostyougurt
  • Kycklingbiffar, potatisklyftor och Lohmandersås
  • Sallad med röda linser och vinbladsdolmar

Hela listan består av snabb och enkel mat. Längre än så här har vi inte planerat än, men jag är sugen på glasnudlar...så jag grunnar på vad jag ska koka ihop med det. Brukar du äta glasnudlar? och vad äter du till i så fall? Efter den här matlistan vill jag också att det ska stå fisk på middagsbordet igen. Lax har vi ätit så mycket den sista tiden...men tonfisk är jag sugen på och det var ett tag sen sist. Vad gör du av tonfisk på burk?

torsdag 13 november 2008

Det blir så mycket roligare...

Med färska örter på köksbordet!

onsdag 12 november 2008

Så lite kan göra en matnörd glad!

Ortens Konsumbutik har totalrenoverats. Från att ha varit en sliten, rörig och trist butik med ett utbud som inte liknar någonting...till en modern, fin butik med många roliga nyheter. Mycket glädjande för en matnörd som jag. Igår hittade jag en burk Harissa. Bara 10 spänn!

"Pigg mat" till lunchlådan!

Stampig mjölmat och såser med matlagningsgrädde i all ära. Gott, men inte alltid det bästa att förtära till lunch om man vill behålla energin resten av dagen utan att bli för mätt, däst och trött.




Zetas Matvete på burk är färdig att äta. För att göra den lite saftigare och mer smakrik, lite roligare helt enkelt, så har jag experimenterat fram följande mycket goda tillagningssätt. Som vanligt när det gäller min framfart i köket så går den på ett kick att fixa i ordning. Mängd av varje ingrediens kan du "ta med en nypa salt"...jag höftar...som vanligt ;-)


Matvetesallad
Finhacka 1/2 gul eller röd lök
Strimla 2 dl spetskål
Skär upp en näve sockerärtor i mindre bitar
Finhacka röd, gul och grön chilifrukt (en halv av varje färg)

Blanda sedan allt med 2 burkar matvete (som du först sköljer)

Pressa 1/2 citron och blanda med ca 6 msk olivolja
Pressa i en vitlöksklyfta
Krydda med persillade, gurkmeja och spiskummin
Slå sedan "dressingen" över matveteblandningen.

Det här blir alltså "hot", så ta lite mindre av chilin om du är känslig. Om barn ska äta så ta undan lite innan du kör i den! Eftersom alla i min familj inte enbart vill äta vegetariskt, så åt vi detta tillsammans med finstrimlade knaperstekta kalkonskivor och vinbladsdolmar.



måndag 10 november 2008

Marhaba!

Vinbladsdolmar är syrligt goda små saker. Vanlig mat i mellanöstern. De tillagas på lite olika sätt och med lite olika innehåll i olika länder och regioner. Receptet jag länkar till här ovan är en bra vegetarisk variant. Känns det lite för bökigt att göra själv? Då finns färdiga på burk. De ligger oftast i olja, så skölj av dem innan du värmer dem lite lätt i ugnen är mitt tips. De går bra att äta som de är eller tillsammans med en sallad!

söndag 9 november 2008

Farsdag!


Idag firar vi världens allra bästa pappa med Rocky road! (efter önskemål)
Hurra hurra hurra!!!


En smak av rosmarin...

Jag blev så glad när ortens matbutik återigen tagit hem kycklingfärs. Jag äter inte rött kött och saknar att inte kunna laga biffar när andan faller på. Så fort jag får chansen inhandlas kycklingfärs. Biffarna blir så himla saftiga och det är bara fantasin som sätter stopp för hur man kan krydda dem. Fetaost och rödlök eller hackade gröna oliver är exempel på vad jag brukar ha i. Den här gången fick det bli färsk rosmarin, rödlök, svartpeppar och salt. Biffarna tar bara några ynka minuter att steka. Mycket enkla och mycket goda!




Till detta åt vi klyftpotatis och min "vanliga" kycklingsås som jag nästan alltid gör som bas till all kyckling. (Toppen också att ha som bas till en pastasås.)

1 pkt. matlagningsgrädde (mellangrädde när det ska festas till lite ;-))
1 hönsbuljongtärning
en liten skvätt rött vin
mycket kvarnad svartpeppar
(om du vill ha en lite tjockare sås, red)

Sen kan man tillsätta i princip vilken smaksättning som helst, vitlök eller någon färsk örtkrydda brukar slinka i såskastrullen hemma hos oss. Den här gången blev det förstås rosmarin.