Idag hade vi middagsgäster och i köket bjöds det på Risotto. Det tillagas av Arborioris, jag körde på ett från Saltå Kvarn. Trixet med Risotto är att den ska kokas länge och vätska ska tillsättas vartefter för att få den krämiga konsistensen. Låter kanske krångligt, men det är superenkelt. Kom bara ihåg att röra i grytan ofta.
-Koka 8 dl vatten och tillsätt 2 tärningar hönsbuljong, ställ åt sidan.
-Hacka 2 charlottenlökar och fräs dem i en stor klick smör (i en annan gryta)
-Häll i 4 dl arborioris och fräs lätt tills riset är genomskinligt
-Slå sedan på 3 dl vitt vin och koka på svag värme tills vinet absorberats
-Späd sedan med lite buljong i taget, riset ska kokas i ca 20-25 minuter på svag värme.
-Riv sedan ca 1 dl parmesanost och rör ner i grytan.
Jag kryddade sen med svartpeppar och hackad färsk persilja och det blev gott, jättegott! Till åt vi bitar av marinerade kycklingfileer, grillade i ugn. Faten blev tomma och middagsgästena mätta och nöjda!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar