
Saffransris på iranskt vis lagar man på följande sätt:
Skölj 3-4 dl ris i vatten och lägg det i en stor gryta. Slå på vatten, grytan full. Salta.
Koka i 10 minuter. Spola av riset i ett durkslag.
Smält en klick smör i grytan, häll tillbaka riset.
Lägg sedan en kökshanduk runt locket och skruva ner värmen till typ 2:an. (på en spis 1-6)
Låt stå i 20 minuter.
Tillsätt saffran efter smak. Eller uteslut det, riset blir supergott vilket som!
I botten på grytan blir ett lager av segt krispigt ris med smörsmak, det kallas Tadic (jag reserverar mig för stavningen) Det är supergott och det är alltid gästerna som får äran att äta det.
De närmaste dagarna serveras det är här hemma hos oss:
-Saffransris med kyckling och grönsaker
-Lax i ugn och foliepaket med potatisskivor, fetaost, tomat och fefferoni
-Mexicanaquornfärs och ris
-Färskpasta med sås av rökt lax
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar