söndag 22 mars 2009

10 Pizettes en söndag!

Det här receptet på Pizette finns i min nya kokbok, jag har dock modifierat det något (som vanligt;))

Bottnarna blir så där "Italienskt luftiga", inte som den försvenskade varianten man får på pizzerian. Pappans familj som en gång i tiden hade pizzarestaurang, tror att det blir ännu bättre om man gör degen en dag i förväg och låter den jäsa sakta i kylen. Det får vi prova nästa gång. Då ska jag också försöka göra rundlarna ännu lite tunnare.

Det som var bra och lite förvånande med den här degen, var att den var så lätt att göra, "lättknådad" liksom. Jag brukar annars tycka att det är lite bökigt att få ut mjölklumpar och så...



Degen;
1 msk socker
1/2 tsk salt
15 g jäst
2 1/4 ljummet vatten
3 msk olivolja
7 1/2 dl mjöl
majsmjöl till utbaket
extra olivolja till skålen och utbaket

1. Blanda jäst, socker och salt med 1 dl av vattnet i en liten skål.
2. Mät upp mjöl och olivolja i en stor skål, slå på degvätskan och resten av vattnet. Blanda.
3. Knåda degen i 8 minuter och forma till en degboll.
4. Olja in en skål och rulla runt degbollen så att den är ordentligt inoljad.
5. Jäs i 1 1 1/2 timme (eller 8 timmar i kylskåp).
6. Tippa ut den jästa degen på lite majsmjöl och knåda degen någon minut.
7. Forma 10 små rundlar med händerna.
8. Pensla olivolja på rundlarna och toppa med lite majsmjöl.

Toppingen;
1. Strö riven mozarella och vitlök på de 10 rundlarna ( 8 vitlöksklyftor mosas i mortel först).
2. Lägg hackad tomat och hackade svarta oliver på 5 av dem och toppa med basilika och parmesan.
3. Lägg parmesan och rosmarin på de övriga 5.
4. Grädda ca 8-10 minuter på 250 grader.

Inga kommentarer: