torsdag 31 juli 2008

Ny inspiration

Club sandwich

Under semestern åt jag den godaste club sandwich jag någonsin smakat på Krusmyntagården i Brissund på Gotland. Väl hemma försökte jag mig på något liknande, det blev nästan lika gott!






Hur göra?

Fyllningen:

Koka några färskpotatisar och skär i lagom stora bitar.
Strimla upp köttet från två bröst (grillad kyckling)
Hacka en halv rödlök
Pressa en vitlöksklyfta
Hacka en näve färsk persilja
Blanda allt med en burk creme fraishe och en matsked tomatpure
Gillar du kapris kan du slänga i ett gäng sådana också
Avsluta med salt, svartpeppar och någon god örtkrydda.

Stek frallor i smör (gärna i en grillpanna)
Lägg fyllningen mellan två frallor

Servera med någon sallad som du gillar, gärna några blad ruccola och ugnsbakade skivor aubergine. Jag gjorde även en enkel vinegrette av olivolja, äppelcidervinäger och örtkryddor som ringlades över både sallad och smörgås. Garanterat gott!

söndag 13 juli 2008

Favoritsnabbisar?

Att hitta nya favoriter att laga när det måste gå undan är en ständigt pågående utmaning hemma hos oss. (gå undan måste det oftast med en hungrig 2-åring i familjen)

Vad har du för snabb favorit som du fixar i ordning på ett kick? Tipsa mig!

Gamla godingar

Varma svampmackor

Varma mackor har varit en favorit ända sen jag flyttade hemifrån och bara lagade sånt som var busenkelt och som jag tyckte om. Mackorna går ju också variera i oändlighet, fårost tex. är jättemumsigt att ha på. Jag tycker dock att gammal hederlig svampstuvning är riktigt underskattad. Idag blev vi bortbjudna på lunch och till middag fortsatte vi att äta upp det som finns hemma, inför semesterresan.

Hur göra?

Gör en vanlig vitsås. Häll i svamp, gärna både champinjoner och kantareller. Salta och peppra. När såsen kokat ihop häll i en burk keso. Keso bli toppen i ugnen, lite ostigt seg.

Klicka ut på fralla (såklart), grädda (gärna med "grillfunktionen" i ugnen)

När mackorna är färdiga kommer det viktigaste: På med en massa färska örter. Idag tog vi persilja, gräslök och dragon från landet. Färska örter på varma mackor sprider en härlig doft. Efter tre mackor är jag lite lagom däst, dottern fick i sig en och pappan tre. Enklare kan det inte bli!










lördag 12 juli 2008

Bråttom?

Snabb pizza

Hattings pitabröd som finns i frysdisken är perfekta att ha som pizzabotten när det måste gå snabbt




Hur göra?

Bred ut lite tomatpure på de frysta pitabröden, toppa med sånt du gillar på pizza, typ kalkonskivor/skinka, champinjoner, körsbärstomater, ananas och lite riven ost. 6 minuter i ugn på 200 grader. På med oregano - klart. Toppen för barn att vara med och laga också! Nästa gång vi äter detta (och det dröjer nog inte så länge) ska jag fota.

Man tager vad man haver

Kyckling & stekt färskpotatis med stark chilisås

Eftersom vi snart åker på semester så försöker vi äta upp det som finns i skafferi, kyl och frys. I kylen hittade jag ett gäng färskpotatisar och i frysen två kycklingfiler.

Hur göra?

Skär kycklingfilen i små bitar och stek med kikkomansoya och lite olivoja. Stek sedan skivor av kokt potatis i olivolja och lägg ner några kvistar timjan. Peppra.





Sås det gjorde vi av Keso, lite överbliven creme fraiche och Holy Cow- mother of all chilies-sås.



och så lite grönt på tallriken, enkelt, gott och nästan inget kvar i kyl och frys nu!


Snabb sommarfavorit

Kladdig pasta med parmesan

Det här blev dagens lunch idag, en perfekt sommarsnabbis med mycket smak! Mängden av olika ingredienser spelar inte så stor roll, ta mer av det du gillar bäst. Ett tips är dock att en burk creme fraiche till 3-4 dl makaroner blir kladdigt och bra...och snåla inte med parmesanen!


Hur göra?
Hacka upp persilja, rökta kalkonskivor och rödlök...



...Blanda i en skål och häll i mycket riven parmesan och en burk creme fraiche. Koka några deciliter makaroner och tillsätt dem, salta och peppra. Klart!





Jag har aldrig utgett mig för att vara någon vidare matfotograf, men jag lovar, detta är verkligen jättegott och ser trevligare ut i verkligheten. Något jag gärna hade haft som tillbehör är en bit baguette.
Update: Förvarade resterna i kylen ett par timmar och då blev det ÄNNU godare! Den här kommer att få följa med till stranden på Gotland i kylväskan.

fredag 11 juli 2008

Mmm...cheese

Både jag och dottern älskar ost i alla former (förutom grönmögel) och här kommer två mycket simpla osttips som kan vara bra att ha en regnig kväll framför tv:n.

Baguette med parmesansmör

Hur göra?
Riv parmesanost och mosa det med smör (helst "riktigt" smör), skär baguetten i små skivor och bred på. As simple as that!
Manchego
Manchego är en spansk fårost som är supergod och för ett tag sedan gjorde min mamma något riktigt smarrigt och enkelt...skär Manchegon i små kuber, ringla över olivolja och krydda med rosepeppar. Så himla gott. Det kan ätas till sallad, på bröd eller helt enkelt som det är. Mmm Cheese!


Baka bröd



Jag längtar efter mjukbröd bakad i bagarstuga. Den här bilden togs i vintras då jag och några tappra arbetskompisar hyrde bagarstuga och bakade en hel dag. Mjölet yrde och ont i fötterna hade jag efteråt, men med frysen full av mjukbröd känner man sig rik. Brödet tog slut för länge sen och jag hoppas att det blir en till bakdag i höst

Härma restaurangmat

Pasta i krämig vitlökssås med lax


På en av mina favoritrestauranger finns en laxpasta i krämig vitlökssås som är to die for. Efter lite experimenterande har jag lyckats åstadkomma något som känns nästan identiskt.



Hur göra?
Jo, rosta några vitlöksklyftor i ugnen och gör en vit sås av matlagningsgrädde och maizena, pressa vitlöken och låt koka med en stund, sedan silas vitlöksbitarna bort. Kvarna över lite svartpeppar och salta med ett rökt salt. Jag använde Gotländskt Hickorysalt. Laxbitarna körs i ugnen med lite rökigt salt, svartpeppar och olivolja. Servera med färsk pasta, lite hackad rödlök och några blad ruccola eller bladspenat. Så gott!

Pasta pasta

Pasta Rossa
Pasta är aldrig fel och Santa Marias kryddkvarn med Pasta Rossa är en riktig hit att laga en god pastasås med. Den här smarriga och enkla pastarätten komponerade jag i vintras och den har blivit en riktig vardagsfavorit.







Hur göra?
Koka tagliatelle.
Skär soltorkade tomater i slarviga bitar och hacka lite röd lök, fräs detta tillsammans med strimlade rökta kalkonskivor i lite av oljan från de soltorkade tomaterna. "Kvarna över" mycket Pasta Rossa och slå sedan på matlagningsgrädde och låt puttra i någon minut. Voila.

Finaste fisken

Laxrullader i vitvinssås med västerbottensost

Det här är vår absoluta favorit när det gäller fiskrätter och den har vi gjort ofta. Alla som vi bjudit den på har blivit lika förtjusta som vi!



Hur göra?
150 g riven västerbottensost och ca 1 kg färsk lax behövs.
Laxen skär man i tunna skivor på snedden, på med salt, peppar och riven västerbottens ost. Sedan rullas de ihop och ställs "upprätt" i en form.
Denna sås kokas ihop och slås över laxen:
2 msk smör, 2 msk vetemjöl, 1 fiskbuljongtärning,1 dl vatten,1 1/2 dl vitt vin, 3 dl mellangrädde.
Sen bara in i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter.
Till serverades pressad potatis. Om man vill kan man också garnera med lime, rom och färsk dill.

En efterrätt där det står mitt namn på


En kväll i vintras fick jag en beställnning av dottern som ville ha: en efterrätt där det stod hennes namn på. Hm. I kylen fanns en färdig köpes-cheesecake med citronsmak och lite överbliven blockchoklad från julgodisbaket. Fram med kastrull och vattenbad och vips så hade vi fixat och trixat en efterrätt med både namn och hjärta på!

Grönt är skönt

Spenatplättar med kalkon och mozarella

Det här blev riktigt uppskattat av hela familjen, dessutom förvånansvärt mättande. Pappan åt 2 stycken, mamman 1 och 2-åringen en halv, sen var vi mätta och belåtna!

Hur göra?
Vispa ihop en plättsmet (pannkakssmet)
Häll i ett litet paket frusen spenat (som du först tinar i en kastrull på spisen)
I med salt och svartpeppar
Grädda sen plättar



Hacka upp två tomater och lite färska örter som du gillar (vi tog persilja och dragon)
Öppna ett paket rökta kalkonskivor (funkar med skinka också)
Öppna en påse med riven mozarellaost
Lägg kalkonskivor, tomat, öter och riven mozarella på en halva av plättan och vik igen. Lätt som en plätt!





Hej och välkommen till Mumsa Mat!

I vår familj gillar vi mat. Verkligen. Vi tycker att mat ska smaka gott och njutas. När vardagen ofta känns som om den mest består av att: lämna på dagis - jobba - och hämta på dagis är det inte alltid så att vi har tid och ork att lägga en massa tid på planering och tillagning av god och smarrig mat med det där lilla extra. Tyvärr. Fast god, enkel och smarrig mat behöver ju inte vara så avancerad egentligen. Jag tror att det handlar om fantasi, inspiration och lust.

Inspirationen hittar jag ofta i andra recept, men det händer inte särskilt ofta att jag följer recepten till punkt och pricka. Det blir så mycket roligare att ändra om lite, lägga till lite och ta bort lite ;-)

Eftersom jag experimenterar mycket så är det sällan jag vet eller kommer ihåg exakt hur mycket jag har i av varje, jag går mycket på känsla och tar i "en pjött" typ...

Vi är absolut inga experter på matlagning, har ingen kockutbildning i rockärmen eller så. Vi tycker bara väldigt mycket om god mat. Något som är viktigt för oss är att maten ska smaka BRA, även på vardagarna och middagen ska vara en mysig stund när hela familjen är samlad.

I den här bloggen kommer jag att dela med mig av vad som står på vårt matbord, både till vardags och till fest. Så gillar du också att laga mat? eller att äta mat? Välkommen till Mumsa mat!

/Linda